Pomembni koraki pri hitrih antigenskih testih za samotestiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2

Uporabniki antigenskih testov za določanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 se srečujemo z različnimi testi. Pri tem lahko naletimo na različne težave tako pri izvedbi samega testiranja kot tudi pri odčitavanju rezultata. Kaj vse pa je pomembno, da pridobimo čim bolj verodostojen rezultat?

Najprej moramo imeti dober test. Uporaba izjemno občutljivih monoklonskih protiteles pri izdelavi testa poveča učinkovitost testa. Zato se že pri sami izvedbi testiranja testi med seboj razlikujejo. Od pojava seva omikron morajo biti testi občutljivi tudi nanj.

Celoten postopek testiranja naj zajema čim manj korakov, saj se z vsakim dodatnim poveča možnost napak: npr. mlajše in starejše osebe težje prelivajo tekočine, pri tem se lahko tudi izpusti določen korak pri testiranju.

Zelo je pomembno, kako vzamemo bris. Pri samem jemanju nosnega brisa sta pomembni kakovost in dolžina palčke za jemanje nosnega brisa, saj se z daljšo palčko nosni bris lažje vzame. Prav tako pa je pomembno, da so uporabniki testov poučeni o pravilnih postopkih testiranja. Poleg uporabnih navodil za uporabo so priporočeni še video posnetki (npr. https://youtu.be/iVnrA6Og2N4), praktična spletna stran (npr. samotestiranje-covid.si), kamor se lahko vedno zatečejo po nasvet in tudi možnost postavljanja vprašanj v primeru nejasnosti.

Test BIOSYNEX Autotest antigénique COVID-19 Ag je tudi edini test, ki ima pokrovček za epruveto, da se kužni material po končanem testiranju ne razliva. Pakiranje je posamično in po 5 testov v paketu. Slednji vsebuje 5 vrečk, v vsaki je komplet za enkratno testiranje, kar predvsem mlajšim ali starejšim osebam olajša delo.

Glavni koraki pri samotestiranju so:

  • Umijte si roke.
  • Obrišite si nos, da se znebite morebitne prekomerne sluzi.
  • Odstranite vse dele testa iz embalaže.
  • Palčko navpično vstavite v nosnico, dokler ne začutite upora (približno 3 cm). Palčko 5-krat zavrtite znotraj nosnice, pri čemer se mora palčka dotikati notranjih sten nosnice. Z isto palčko ponovite postopek v drugi nosnici.
  • Palčko vstavite v epruveto in jo 6-krat zavrtite, medtem pa jo čvrsto pritiskajte ob dno epruvete. Pustite jo v epruveti eno minuto. Iz palčke iztisnite čim več tekočine tako, da jo stisnete ob rob epruvete.
  • Na epruveto namestite nastavek za kapanje in počasi dodajte 4 kapljice v krogec z oznako “S” na testni kaseti.  Na epruveto namestite rdeč pokrovček.
  • Rezultat preberite po 15 minutah. Ne berite ga po 20 minutah.

V podjetju MSL pharma, d. o. o. se veliko ukvarjamo s pravilno uporabo testov za samotestiranje, ker nam še tako dober test ne koristi, če ga ne uporabimo pravilno. Na vsaki škatlici testa je tudi QR koda, ki nas vodi direktno do spletne strani samotestiranje-covid.si.

Test lahko dobite v lekarnah in spletnih lekarnah (BIOSYNEX Antigenski test za samotestiranje COVID-19 Ag (samotestiranje-covid.si).

Scroll to top