MSL PHARMA

KIWENO VITAMIN D hitri test

Test kiweno Vitamin D rapid test je hitri test za samotestiranje, s katerim določimo natančno vrednost vitamina D iz kapljice kapilarne krvi. Za testiranje potrebujete test kiweno Vitamin D rapid test ter dodatno še pametni telefon, ki pa ni priložen testu. Seznam telefonov, na katere lahko naložite aplikacijo Kiweno Vitamin D, si lahko ogledate tukaj.

Test kiweno Vitamin D rapid test je testni komplet za kvantitativno imunološko določanje 25-hidroksivitamina D, skrajšano 25(OH)-vitamina D. Vrednost 25(OH)-vitamina D omogoča spremljanje stanja vitamina D in odkrivanje morebitnega pomanjkanja ali presežka. Ročni testni sistem je sestavljen iz testnega traku na osnovi protiteles, ki se imenuje tudi test na podlagi lateralnega vleka, in aplikacije za pametne telefone, razvite za vrednotenje testa. Test je in vitro diagnostični pripomoček in je namenjen za samotestiranje laikov, starih 18 let ali več. Pri osebah, mlajših od 18 let, lahko test izvede eden od staršev ali skrbnik.

V paketu so sestavine za izvedbo enega testiranja za enkratno uporabo.

V primeru nejasnih rezultatov in pred izvajanjem terapevtskih ukrepov, kot je dodajanje dodatkov ali sprememba odmerka dodatkov, priporočamo, da se posvetujete z vašim zdravnikom. Tako kot pri vseh diagnostičnih testih velja tudi tu, da dokončne ugotovitve ne smete podati na podlagi enega samega rezultata, temveč šele po posvetu z osebnim zdravnikom.

V paketu so sestavine za izvedbo enega testiranja za enkratno uporabo.

Za kakršnakoli vprašanja v zvezi z izvajanjem testa smo vam na razpolago po mailu: info@msl-pharma.si, preko družbenih omrežij ali po telefonu 05 99 47 501.

Kratek povzetek Navodil za uporabo

 1. Pred uporabo preberite testu priložena Navodila za uporabo, ki so dodana na spletno stran podjetja MSL pharma, d. o. o.
 2. Namestite aplikacijo kiweno Vitamin D na vaš pametni telefon. Postopek na telefonu Vas bo vodil skozi kvalifikacijo naprave (po potrebi) in testiranje kamere.
 3. Odvzem vzorca: razkužite konico prsta; pustite, da se prst popolnoma posuši; se zbodete z lanceto; naredite večjo kapljico krvi; napolnite kapilarno cevko; s kapilarno cevko prebodete folijo na epruveti s pufrom, kapilarno cevko in epruveto močno pritisnite skupaj ter dobro premešajte.
 4. Testno kaseto odstranite iz folije. Odstranite pokrovček iz epruvete. Na vdolbinico za nanos vzorca (S) spustite 3 – 4 kapljice vzorca iz višine 1 cm.
 5. Na pametnem telefonu vklopite odštevalnik časa. Po 15 minutah bo telefon zapiskal.
 6. Sedaj imate na razpolago 2 minuti, da poskenirate tesno kaseto. Na telefonu se bo prikazala kvantitativna vrednost meritve 25(OH)-vitamina D.
 7. Poleg Navodil za uporabo vas vodi skozi postopek tudi aplikacija kiweno Vitamin D.

Za celoten postopek si vzemite 20 min časa, da neprekinjeno izvedete testiranje. Kot pri vseh laboratorijskih analizah elementov v krvi priporočamo, da tri dni pred opravljanjem vzorca ne jemljete prehranskih dodatkov (vitamina D).

Vsebina kompleta:

 • 1 testna kaseta, pakirana posebej, z vrečko s sušilom (v embalaži s testno kaseto je tudi vrečka s sušilom, zato da testna kaseta ne vpija vlage. Po odprtju embalaže vrečko s sušilom zavrzite).
 • 1 kartica za test kamere
 • 2 lanceti
 • 1 kapilarna cevka
 • 1 epruveta s pufrom
 • 1 čistilna krpica
 • 1 obliž

Dodatno potrebujete:
Pametni telefon z aplikacijo kiweno Vitamin D in internetno povezavo.

Zakaj je pomemben Vitamin D?

“Vitamin D” je izraz za skupino molekul, ki opravljajo veliko različnih pomembnih funkcij v telesu. V nasprotju z drugimi vitamini ga s hrano zaužijemo le majhen delež. Vendar pa se vitamin D proizvaja v telesu samostojno, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Shranjena oblika 25(OH)-vitamina D se označuje kot merilo za splošno preskrbo z vitaminom D, saj je večina celotnega vitamina D sestavljena iz te oblike.

Vitamin D se lahko veže na skoraj vse celice v telesu. Zato ima vitamin D različne pozitivne učinke na telo. Ni le bistvenega pomena za tvorbo kosti, temveč je izjemno pomemben tudi za zdrav imunski in živčni sistem, mišičje ter srčno-žilni sistem. Poleg tega je pomanjkanje vitamina D povezano z razvojem raka, sladkorne bolezni, hipertenzije (visok krvni tlak), srčnih napadov in avtoimunskih bolezni.

Redno spremljanje stanja vitamina D je še posebej priporočljivo za ogrožene skupine, kot so starejši, ljudje s temno barvo kože in tisti, ki malo ali nič časa preživijo na prostem.

Slovenija namreč sodi med države z izjemno visoko prevalenco pomanjkanja vitamina D, posebej med novembrom in aprilom. V tem obdobju ima kar približno 80 % odraslih pomanjkanje vitamina D, 40 % pa hudo pomanjkanje. V poletnem obdobju so ti podatki boljši, še vedno pa ima pomanjkanje vitamina D dobra četrtina preiskovancev.

Nivo vitamina D v krvi se največkrat določa ob sumu na pomanjkanje, ko želimo vedeti priporočen odmerek vitamina D, ki ga dodatno jemljemo, ko želimo spremljati učinkovitost prehranskih dopolnil in ali moramo tudi čez poletje jemati nadomestke vitamina D. Ne smemo pozabiti, da čeprav redkeje, lahko pride do predoziranja pri daljšem jemanju visokih odmerkov, saj gre za maščobo topen vitamin.

Meje preskrbljenosti z vitaminom D

Priporočena raven vitamina D oz. 25-hidroksi vitamina D v krvi je nad 30 ng/ml do 100 ng/ml.

Meje preskrbljenosti s 25(OH)-vitaminom Dv ng/mlv nmol/L
Optimalna raven> 30 ng/ml > 75 nmol/L
Mejne vrednosti20 – 30 ng/ml50 ­- 75 nmol/L
Pomanjkanje< 20 ng/ml< 50 nmol/L
Hudo pomanjkanje< 12 ng/ml< 30 nmol/L