MSL PHARMA

PROBLEMATIKA

SUHA KOŽA, NAGNJENA K POROŽENEVANJU

Vzroki za nastanek suhe kože, ki se lušči, oz. je poroženela in groba, so različni: luskavica, pilarna keratoza, izredno suha koža (kseroza), ihtioza, posledica pritiskov (npr. pete). Poškodovana kožna bariera privede do povečane izgube vlage, koža pa se zavaruje s prekomerno tvorbo rožene plasti. S tem nastanejo luske oz. poroženela in groba koža.

VITILIGO / HIPOPIGMENTACIJA

Vitiligo je bolezen kože, kjer deli kože izgubljajo pigment zaradi motenj v sintezi melanina. Značilni so beli (depigmentirani) predeli, ki se postopoma povečujejo in imajo temnejše (hiperpigmentirane) robove. Vzrok je najverjetneje avtoimuna bolezen. Področja brez pigmenta so občutljiva na sončne žarke in se lahko hitreje opečejo. Potek bolezni je nepredvidljiv.

KRHKI / LOMLJIVI / POŠKODOVANI NOHTI / ZADEBELJENI NOHTI

Krhki, lomljivi ali poškodovani nohti lahko nastanejo iz različnih vzrokov, zaradi raznih obolenj (npr. luskavica, lichen planus), poškodb, dela v težjih pogojih (s kemikalijami, čistili, v vlagi), starosti, genetske nagnjenosti ali športnih poškodb.

SEBOROIČNI DERMATITIS

Seboroični dermatitis je pogosto kronično stanje kože, pri katerem je povečano izločanje loja iz žlez lojnic. Značilne so rumenkaste luske na lasišču ali obrazu (na robu lasišča, med obrvmi, ob nosnicah, na uhljih, za njimi ali v zunanjem sluhovodu, na vekah), prizadeti pa so lahko tudi drugi predeli telesa (na prsnici, za lopaticama, med pregibi). Pogosto vnetje spremlja tudi
rdečina kože in srbenje. Luske se rade odluščijo.

SUHA IN OBČUTLJIVA KOŽA, KOŽA NAGNJENA K ATOPIJSKEM DERMATITISU

Suha in občutljiva koža nastane zaradi različnih vzrokov, zelo pogosto pa je posledica atopijskega dermatitisa. Gre za kompleksno kožno obolenje, pri kateri sta zaradi motnje kožne pregrade (bariere) oslabljena zaščita in vlaženje kože. Zelo pogosto prihaja do srbenja, zelo suhe in poškodovane kože ter do vnetja kože.

AKNE / MASTNA KOŽA

Akne so zelo pogosta kronična kožna bolezen, najpogosteje se pojavijo pri najstnikih, prizadenejo pa lahko vse starostne skupine. Pri nastanku aken je glavni dejavnik pretirano izločanje loja, ki zaradi zamašitev dlačnih mešičkov in prisotnosti bakterij povzroča nastanek različnih vrst vnetnih aken. Zaradi pretiranega izločanja loja in morebitnih posledic je potrebno pravilno čistiti tudi mastno kožo.

IZPADANJE LAS

Lasje izpadajo vsak dan. Kadar dnevno izpade do 100 las, je to popolnoma normalno. Ko pa dnevno izpade neobičajno veliko las in se lasišče redči, govorimo o prekomernem izpadanju. Težava je precej pogosta in se pojavlja tako pri moških kot pri ženskah. Vzroki so lahko različni. Lahko je posledica različnih obolenj, stresa, dednosti, jemanja zdravil, ali pa najpogosteje kot androgena plešavost, ki se pojavi večinoma pri moških, lahko pa tudi pri ženskah.

HIPERPIGMENTACIJA / NEENAKOMERNA PIGMENTACIJA KOŽE

Hiperpigmentacija je kožno stanje, pri kateri se zaradi povečane proizvodnje melanina pojavljajo temnejši madeži na koži. Najpogosteje nastanejo kot posledica prekomernemu izpostavljanju sončnim žarkom in zaradi veliko drugih dejavnikov (npr. starosti, po vnetjih na koži, aknah, hormonskih spremembah).

ZAŠČITA OBČUTLJIVE KOŽE PRED SONČNIMI ŽARKI

Pravimo, da koža ne pozabi. Prav tako ne obstaja zdrava zagorelost. Zagorelost se pojavi kot obrambni mehanizem vrhnjice kože (epidermis) na izpostavljenost UV-sevanja. Zato se je treba izogibati soncu v času njegove največje moči, zaščititi se z oblačili, pokrivali in sončnimi očali ter uporabiti kakovostne zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem. Pri občutljivi koži pa moramo biti še posebej pozorni, da izberemo kreme za zaščito pred soncem, ki so namenjene občutljivi koži.